Yeşil Mutabakat’ın iflası: Avrupa Parlamentosu pestisit kullanımını azaltmayı reddetti

Avrupa’da pestisit kullanımının azaltılmasına yönelik Avrupa Parlamentosu’na (AP) getirilen Bitki Koruma Ürünlerinin Sürdürülebilir Kullanımına ilişkin Mevzuat önerisi AP milletvekillerince reddedildi.

Komisyon tarafından Avrupa Parlamentosu’na (AP) getirilen bitki koruma ürünlerinin sürdürülebilir kullanımına ilişkin düzenlemeyi içeren öneri, 22 Kasım Çarşamba günü yapılan oturumda 299 red, 207 kabul ve 121 çekimser oy aldı. Avrupa Yeşil Mutabakat’ın ve “Tarladan Sofraya” stratejisinin önemli bir parçası olan mevzuat, pestisit kullanımını 2030 yılına kadar %50 oranında azaltmayı ve kamu parkları, oyun alanları ve okullar gibi alanlarda ise her türlü pestisitin kullanılmasının yasaklanmasını öngörüyordu. Ayrıca mevzuat, entegre zararlı yönetiminin uygulanmasına yönelik bağlayıcı kurallar ile doğa rezervleri ve su kaynakları gibi hassas alanların korunmasına yönelik tedbirleri de içeriyordu.

Bilimsel verilere rağmen felaketi seçtiler

BirdLife Avrupa Tarım Politikası Sorumlusu Marilda Dhaskali konu ile ilgili yaptığı açıklamada “AB politikacıları hem bizler hem de çocuklarımız için korkunç ve zorlu bir gelecek vaat eden yolu seçti. Çevreyi zehirli bileşiklerle kirleten ve sağlığımızı tehlikeye atan bir tarım sistemini desteklemek sürdürülebilir bir seçim değil. Vatandaşlara verdiği açık zarara ve pestisitlerden arındırılmış bir Avrupa için çağrıda bulunan tüm bilimsel verilere rağmen temsilcilerimiz bu felaket sistemi sürdürmeyi tercih etti.” dedi.  

Yeşil Mutabakat ve AB fikrine karşı atılmış bir adım

Avrupa Pestisit Eylem Ağı (PAN Europe) politikalarından sorumlu yetkilisi Martin Dermine önerinin reddedilmesini “Yeşil Mutabakat ve Avrupa Birliği fikrine karşı atılmış kara bir adım” olarak değerlendirirken, “tarım lobisi demokrasinin kalesini ele geçirdi” dedi.