Türkiye’nin ilk sürdürülebilir yeşil film girişimi olan “Bir Zamanlar Gelecek: 2121,” 28 Haziran’da izleyici ile buluşacak. Yönetmenliğini Serpil Altın’ın yaptığı ve gelecekte yaşanan iklim krizinin sonuçlarını konu alan bu distopik bilim kurgu filmi, birçok uluslararası festivalde büyük ilgi gördü ve 15 ödül kazandı. Filmin başrollerinde Selen Öztürk, Çağdaş Onur Öztürk, Ayşenil Şamlıoğlu ve Sukeyna Kılıç yer alıyor.
Film, iklim krizinin sebep olduğu kıtlık ve yoksunluk nedeniyle yeryüzünde yaşamanın imkânsız hale geldiği bir geleceği anlatıyor. Hayatta kalmayı başaran az sayıda insan, yerin altında kurdukları kolonilerde yaşamaktadır. Koloni sistemini kontrol eden Genç Yönetim’in aldığı “Kıtlık Kanunları” gereği, sisteme getirilen her yeni hayat karşılığında yaşlı nesilden birinin yok edilmesi gerekmektedir. Bu karanlık dünyada, bir ailenin beklenmedik bir bebek haberiyle yaşadığı çelişkiler ve mücadeleler ele alınıyor.
Serpil Altın, filmi hakkında şunları söylüyor: “Size filmimle uçan arabalar, uzay yolculukları, gezegenler arası savaşlar vaat etmiyorum. Karanlık bir gelecekte her şeyin değiştiği, bugün önemsemediğimiz sorunların ileride yol açacağı felaketlerin yaşandığı bir dünya ve insanlığın gelecekten gönderdiği bir mektubu sunuyorum.”
Yeşil film girişimi ve sürdürülebilirlik
“Bir Zamanlar Gelecek: 2121,” Türkiye’nin ilk yeşil film girişimi olma özelliğini taşıyor. Film çekimleri boyunca sürdürülebilirliğe büyük önem verildi. Su tüketimi için plastik şişe yerine matara kullanımı tercih edildi, senaryo ve programlar dijital olarak dağıtıldı, dekorlar geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak tasarlandı, enerji tasarrufu için LED lambalar kullanıldı ve sette oluşan atıklar ayrıştırılarak geri dönüştürüldü. Bu önlemlerle karbon ayak izi minimuma indirildi ve yeşil film prodüksiyonunda önemli bir adım atılmış oldu.
Gelecekteki iklim krizine dair bir uyarı
Serpil Altın, filminin ardındaki ilhamı şöyle anlatıyor: “Salgın sırasında evlerimizde kilitli kaldığımızda dünyanın durumunu ve insanlığın doğayı nasıl yok ettiğini düşünmek için birçok fırsatım oldu. Bu beni o kadar endişelendirdi ki, çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir dünya olup olmayacağından bile şüphe etmeye başladım ve kendime ‘Bu durum devam ederse 100 yıl sonra neler olacak?’ diye sordum.”
Uluslararası başarı ve ödüller
Film, dünya çapında birçok festivalde gösterildi ve büyük beğeni topladı. Kazandığı ödüller arasında Phoenix Uluslararası Korku ve Bilim Kurgu Film Festivali’nde En İyi Bilim Kurgu, Sci-Fi London Film Festivali’nde En İyi Film, Sidney Bilim Kurgu Filmleri Festivali’nde En İyi Film ve Miami Uluslararası Bilim Kurgu Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Oyuncu Seçimi ve Beacon Ödülü bulunuyor.
28 Haziran’da Türkiye genelinde vizyona giriyor
“Bir Zamanlar Gelecek: 2121,” 28 Haziran’da Türkiye genelinde vizyona girecek. İzleyicilere, Türk sinemasında farklı bir deneyim sunmayı amaçlayan bu film, iklim krizinin ciddiyetine dikkat çekiyor ve geleceğe dair karanlık bir tablo çizerek önemli bir uyarıda bulunuyor. Serpil Altın’ın da Cumhuriyet’ten Öznur Oğraş Çolak’a belirttiği gibi, “Sinema başlı başına bir direniş aracı. Tabii ki nasıl bir anlatıcı olduğunuza bağlı olarak.”