Kütahya Kent Konseyi Tarih, Kültürel Miras ve Yöresel Değerler Çalışma Grubu tarafından “Sanatsal Perspektifle Kütahyalı Gomidas” etkinliği düzenleniyor. 20 Ekim Pazar günü saat 14.00’te, Kütahya Belediyesinin de katkılarıyla Kütahya Kültür ve Sanat Derneği (KÜSAD) konağında düzenlenecek olan etkinlik halka açık olarak gerçekleştirilecek.
Etkinlik programı, “Kütahyalı Gomidas… o tablonun hikayesi” kısa filmiyle başlayacak olup ardından yönetmeni Abdullah U. Türkkan ve çalışma arkadaşları ile film hakkında söyleşi yapılacak. Söyleşinin ardından Prof. Dr. Cenk Güray, Doç. Dr. İsmet Karadeniz ve Duygu Güvener Gomidas Vartabed’in eserleri, sanatı ve hayatı üzerine bir sunum gerçekleştirecek.
“Sanatsal Perspektifle Kütahyalı Gomidas” etkinliğinin son kısmında Anadolu Müzik Kültürleri Derneği bünyesinde oluşturulmuş Ortak Bellek Çalışma grubu üyeleri “Göçün Sesten Şahitleri-Gomidas Türküleri” konseri ile katılımcılara Gomidas’ın eserlerini tanıtmayı amaçlayacak.
Kütahyalı Gomidas Vartabed kimdir?
1869 yılında Kütahya’da doğan Ermeni rahip, müzisyen ve müzikolog Gomidas Vartabed veya gerçek adıyla Soğomon Soğomonyan, dünyaca tanınan önemli müzikologlardan ve etnomüzikolojinin öncülerinden biri olarak bilinmektedir. Gomidas, başta Kütahya olmak üzere Anadolu köylerini gezerek Ermenice, Kürtçe, Farsça ve Türkçe ezgileri, ezan dâhil derlemiş ve notaya geçirmiştir. Bu ezgileri kurduğu korolarla Berlin, Paris, Bern, Venedik gibi kentlerde dünyaya tanıtmıştır. 24 Nisan 1915’te diğer başka Ermeni aydınlarla birlikte sürgüne gönderilen Gomidas, nüfuzlu kişilerin araya girmesi ile sürgünden geri getirilse de 1935 yılındaki ölümüne kadar yaşamını Paris’teki bir psikiyatri hastanesinde geçirmiştir.